Doğalgaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Doğalgaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Doğalgaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Doğalgaz kullanan hemen herkesin ortak korkusu bir gün doğalgaz kaçağı ile karşılaşmaktır. Aslında burada korkunun iki sebebi vardır. Birincisi, doğalgaz kaçağının nasıl anlaşılacağı konusu; diğeri ise doğalgaz kaçağının fark edildiği durumlarda neler yapılması gerektiğidir.

Doğalgaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Doğalgaz normalde kokusu olmayan bir gazdır. Ancak kaçak esnasında koku alınabilsin diye özel bir koku salgısı eklenir. Daha çok bilinen tabir ile çürük sarımsak ya da çürük yumurta kokusuna benzetilebilir. Eğer böyle bir koku alınıyorsa, doğalgaz kaçağından şüphelenilebilir.

Doğalgaz kaçağını anlamanın bir diğer yolu da eve gaz dedektörü taktırmaktır. Aslında en güvenli yöntem olan gaz dedektörü, uygun şekilde konumlandırıldığında istisnasız tüm kaçakları alarmlı yapısı ile bildirir. Çok daha güvenli olan bu yöntem ile büyük felaketlerden korunulabilir. Bu tür cihazlar iki türlüdür. Birincisinde herhangi bir doğalgaz kaçağı varsa sadece alarm ile bilgi verir. Ayrıca üzerinde yanan yeşil ışık, kaçak durumunda kırmızı renge döner. İkincisinde ise gaz kaçağı belli olduğu anda gaz vanasını kendiliğinden kapatan cihazlardır. Alarm cihazları günümüzde daha çok LPG benzin istasyonları, otel ve kazan daireleri gibi alanlarda kullanılır.

Doğalgaz Kaçağı Durumlarında Ne Yapılmalıdır?

  • Doğalgaz kaçağı tespit edildiğinde elektrik düğmeleri de dahil olmak üzere elektrikli hiçbir şeye dokunulmamalıdır. Açıksa kapatılmamalı, kapalı ise asla açılmamalıdır.
  • Ortamda pencere ve kapı varsa mutlaka açılmalı ve havalandırılmalıdır.
  • Kapı zili dahi kullanılmamalıdır. Asla kibrit ya da çakmak yakılmamalıdır.
  • Bütün doğalgaz vanaları kapatılmalıdır.
  • Doğalgaz kaçağını bildirmek için 187 no’lu telefon aranmalı. Ancak arama işlemi ev/ofis içerisinde yapılmamalıdır. Çünkü telefonların da kıvılcım oluşturma riski vardır. Güvenli bir alana ya da komşuya giderek, orada telefon kullanılması gerekir.
  • Doğalgaz kaçağı bulunan ortamda asla sigara içilmemeli, içen varsa da uyarılmalıdır.
  • Doğalgaz kaçağının olduğu evdeki/ofisteki tüm kişilere söylenmeli ve yapılmaması gerekenler mutlaka anlatılmalıdır.
  • Doğalgaz müdahale ekibi gelinceye kadar asla kombi cihazına bir girişimde bulunulmamalıdır.
  • Mümkünse ortamda kimse kalmamalı, herkes dış ortama ulaştırılmalıdır.