Radyatör Montajı Nedir?

Radyatör Montajı Nedir?

Radyatör Montajı Nedir?

Radyatör montajı,  ısıtıcıların verimli olarak çalışmasını, sistemdeki enerji kaybının önlenmesini ve ısı kayıplarındaki değerlerin doğruluğunu sağlamak amacıyla yapılan bir işlemdir. Geçmişten bu yana farklı ısıtıcılar üretilmiştir. Bu ısıtıcılar üretilen malzemeye göre döküm, alüminyum, çelik olarak ayrılmasının yanı sıra; kanatlı, borulu, dilimli, sıcak hava apareyleri, levha olarak da adlandırılabilmektedir. Fakat bunlardan en çok kullanılanı panel radyatörler ve dökme dilimli ısıtıcılardır.

Radyatör Çeşitleri

  1. Panel Radyatörler

Panel radyatörler dalgalı ya da düz levhalardan oluşmaktadır. Bu yapılar en az 1,25 mm kalınlığında pastan arındırılmış, St-37/ Fe-37 genel yapı çeliği özelliği olan saçta biçim verilerek oluşturulmaktadır. Punta ya da benzeri bir kaynak işlemiyle radyatörü oluşturacak ön ve arka yüz plakaları birleştirilmektedir. Ön yüzünde ışınımla, arka yüzeyde taşınımla ısı geçişi gerçekleştirilmektedir. Kanatlarsa yüzeye tam temas olarak şekilde yerleştirilmelidir.

  • Dilimli Çelik Radyatör

Dilimli çelik radyatörler de en az 1.25 mm kalınlığında pastan arındırılmış, St-37 /Fe-37 genel yapı çeliği özelliği olan saçta biçim verilerek oluşturulmaktadır. Çatlak, tufal, katmer veya ezik bulunmayan iki adet yan yüzey levhası presle şekil verilerek bir dilimi oluşturacak şekilde kaynak işlemiyle birleştirilmektedir. Daha sonra bu dilimler vidalarla bağlanmış çelik nipeller ya da alın yüzeylerinden kaynatılarak gruplandırılmaktadır. Sıcak su sistemleri için kullanılan çelik radyatörlerin işletme basıncı en fazla 4 bar’dır. Ayrıca demir radyatörlere göre daha ekonomik ve hafiflerdir. Kaçaklar kaynak yardımıyla tamir edilebilmektedir. Fakat korozyona dayanıklı olmadıkları için sistemlerin kapalı genleşme kaplı olması gerekmektedir.

  • Alüminyum Radyatörler

Bu tip radyatörler ekstrüze ve döküm olarak iki şekilde imal edilmektedir.Dökümler, BSEN 1676 standardında verilmiş olan Al Si9Cu alaşımı ve et kalınlığının minimum 1,5 mm olması sonucu üretilmektedir. Ekstrüze olanlar, AlMgSi alaşımının karşılığı olan EN AW-606 dövme alüminyum alaşımı ve et kalınlığının minimum 1,1 mm olması sonucu üretilmektedir